Vettel castiga in Japonia, Alonso abandoneaza

Vettel castiga in Japonia, Alonso abandoneaza
   Sebastian Vettel pornea in Marele Premiu al Japoniei ca favorit cert dupa ce dominase calificarile de ieri in mod categoric. Si, intr-adevar, germanul a confirmat acest statut castigand cursa nipona dupa o alta dominare cap-coada. Nimeni nu a reusit sa-l ameninte pe dublul campion mondial de-a lungul celor 53 de tururi.

   Asta poate, si datorita abandonului lui Fernando Alonso din startul cursei. Spaniolul l-a fortat pe Kimi Raikkonen in afara pistei, iar finlandezul a pierdut, pentru o fractiune de secunda, controlul monopostului, atingand usor cu aripa fata roata stanga spate a monopostului spaniolului. A fost suficient pentru a-i provoca o pana, monopostul plecand in tete-a-queue.

   In acelasi prim viraj, coechipierul lui Kimi Raikkonen, Romain Grosjean, s-a facut din nou remarcat, din pacate, tot in sens negativ: dupa ce la Spa a provocat acel carambol urias, de aceasta data l-a percutat pe Mark Webber in plin, trimitandu-l la boxe pentru o noua aripa fata. Francezul a fost ulterior penalizat cu un stop/go, iar finalul cursei avea sa-l prinda la standuri. Un alt incident s-a produs intre Bruno Senna si Nico Rosberg, germanul abandonand si el la startul cursei.

   Excelenta clasarea lui Felipe Massa care, prin acest loc 2 obtinut azi, este la primul sau podium in 2 ani si, mai important poate, face un mare pas catre semnarea unui nou contract cu Ferrari. Din pacate pentru Alonso, datorita acestui abandon si victoriei lui Vettel, spaniolul mai are un avans de doar 4 puncte in clasamentul general si se anunta vremuri grele pentru Ferrari in urmatoarele curse.    
   
   Se parea ca va fi o zi excelenta pentru Sauber, cu toate ca Sergio Perez, in urma unui duel cu Raikkonen, pierduse cateva pozitii, le-a recuperat insa si l-a depasit pe Hamilton initial. Dupa prima oprire la boxe, o noua incercare, prea entuziasta de aceasta data, de depasire asupra aceluiasi Hamilton s-a lasat cu abandonul mexicanului, dupa ce a ramas blocat in nisipul ce margineste acul de par. A fost insa totusi un foarte bun loc 3, cel mai bun din cariera sa, obtinut de Kamui Kobayashi, spre deliciul fanilor locali, veniti intr-un numar foarte mare.

   Niponul a rezistat atacurilor unui Jenson Button dezlantuit pe finalul cursei, care insa a trebuit sa se multumesca cu locul 4, terminand in fata coechipierului sau Lewis Hamilton, care a reusit sa recupereze destul de bine un rezultat foarte slab din calificari.

   Asa cum ne-a obisnuit deja, finlandezul Kimi Raikkonen a punctat din nou si azi, locul 6 obtinut mentinandu-l pe pozitia a 3-a la general, la numai 37 de puncte de lider. Locul 7 i-a revenit lui Nico Hulkenberg, rezultat foarte bun pentru Force India care traverseaza o perioada fasta, la fel ca si Williams, ce puncteaza azi prin Pastor Maldonado, clasat pe locul 8.

   Dupa ce a fost busculat de catre Grosjean, Webber a recuperat foarte bine, avand in vedere ca fost trimis in coada cursei in urma schimbului aripii fata din primul tur, terminand pe locul 9, in fata conationalului sau de la Toro Rosso Daniel Ricciardo.

   Cei de la Mercedes iarasi nu au reusit sa puncteze, singurul pilot ramas in cursa, Michael Schumacher, terminand pe locul 11 dupa ce (pentru a cata oara?!) a avut din nou ceva probleme, echipa sa de la boxe ramanad fara date, telemetria fiind la pamant dupa cateva ture.

  Asadar, dupa aceasta cursa din Japonia lupta pentru titlu se ascute si mai mult, Vettel fiind la doar 4 puncte in spatele liderului Fernando Alonso, iar Kimi la 37. In aceasta lupta am putea sa il incluem si pe Lewis Hamilton, aflat la 42 de puncte distanta, insa oricum in afara primilor doi este greu de crezut ca alt pilot se poate implica, in mod real, in aceasta lupta. Un lucru e cert insa, Ferrari trebuie sa faca ceva daca doresc sa castige intrucat tactica asteptarii abandonului rivalilor s-a intors impotriva lor.

   Iata clasamentul final al cursei de la Suzuka:


Poz   Pilot             Echipa                   Timp
 1.  Vettel        Red Bull-Renault           1h28:56.242
 2.  Massa         Ferrari                    +    20.639
 3.  Kobayashi     Sauber-Ferrari             +    24.538
 4.  Button        McLaren-Mercedes           +    25.098
 5.  Hamilton      McLaren-Mercedes           +    46.490
 6.  Raikkonen     Lotus-Renault              +    50.424
 7.  Hulkenberg    Force India-Mercedes       +    51.159
 8.  Maldonado     Williams-Renault           +    52.364
 9.  Webber        Red Bull-Renault           +    54.675
10.  Ricciardo     Toro Rosso-Ferrari         +  1:06.919
11.  Schumacher    Mercedes                   +  1:07.769
12.  Di Resta      Force India-Mercedes       +  1:23.400
13.  Vergne        Toro Rosso-Ferrari         +  1:28.600
14.  Senna         Williams-Renault           +  1:28.700
15.  Grosjean      Lotus-Renault              +     1 lap
16.  Kovalainen    Caterham-Renault           +     1 lap
17.  Glock         Marussia-Cosworth          +     1 lap
18.  Petrov        Caterham-Renault           +     1 lap
19.  De la Rosa    HRT-Cosworth               +     1 lap

Cel mai rapid tur: S.Vettel, 1:35.774